Yoga en pilates Turnhout

Opties in de Downward Facing dog houding

Yoga

De downward facing dog (of de neerwaartse hond) wordt super veel gebruikt tijdens yogalessen. Als je net met yoga begint of je hebt een bepaalde blessure kan deze pose best wel lastig zijn. In dit artikel geven we je verschillende opties om je het zo fijn mogelijk te maken in jouw downward facing dog.

Zo geraak je in de pose

downdog pose yoga

  1. Ga in de op handen en knieën zitten (kathouding-. De handen zijn onder de schouders en de knieën zijn onder de heupen op heupbreedte.
  2. Spreid je vingers. Plaats je middelvinger of wijsvinger recht vooruit en verdeel het gewicht je handen. Duw de vingertopjes ook goed in de mat
  3. Krul de tenen onder je voeten en duw je heupen richting het plafond. Zo creëer je een omgekeerde driehoek met je lichaam. Strek je armen, benen en rug.
  4. Je wil echt lengte in de rug creëren. Duw echt goed vanuit je handen en werk de hielen richting de mat. Gebruik een diepe ademhaling om rustig door deze pose te ademen.

Dit zijn de opties die je kan nemen, bij onderstaande problemen. Luister naar je lichaam en probeer zachtjes uit wat voor jouw het beste werkt. Je kan dit ook altijd aan je yogaleraar vragen.

Pijn aan de polsen?

Hier kan je een schuin blokje voor gebruiken of een ander blokje (zie foto). Je kan deze naast je zetten tijdens je yoga practice en nemen wanneer de downward facing dog eraan komt. Het schuine blokje plaats je met de smalle kant naar voor en de dikke kant naar je pols toe. Je wilt dat de pols ondersteund is (zie foto). Het andere blokje neem je in de lengte vast. Plaats de duim naar binnen en de andere vingers naar buiten

 

Pijn aan de nek/ schouders?

Als je pijn hebt aan je nek terwijl je naar je navel kijkt, kan je proberen om de nek in lijn te brengen met de bovenarmen.

Een andere optie voor als je pijn hebt aan je nek/schouders is om meer ruimte te creëren tussen schouder en oor. Dit kan door met de bovenarmen te roteren en meer ruimte tussen de schouderbladen te creëren. Experimenteer hier zelf eens een beetje mee. Luister altijd wel naar je lichaam en forceer je niet.

Soms kan het ook helpen om je handen op een blokje te plaatsen (zie foto pijn aan de polsen). Dit blokje neem je in de lengte vast.

Te veel stretch achterkant benen?

Down dog pose yoga benen buigenJe kan altijd de benen buigen. Zodat je minder rek hebt op je hamstrings (achterkant benen). Probeer wel de lengte te houden in de rug, de armen te blijven strekken en het staartbeentje richting het plafond te duwen. Je kan dit zelfs combineren met blokjes.

Push jezelf niet je kan ook altijd de Kathouding nemen ipv. de downward facing dog. Of je neemt een paar ademhalingen in de down dog en je gaat dan naar de cat pose.

 

Vorig bericht
Wat is het verschil tussen Yoga en pilates?
Volgend bericht
Vegan gemalen kaas
Yoga docent

Stephanie van Gorp

Toen ik in aanraking kwam met yoga, voelde ik al snel dat yoga meer was dan wat oefeningen op een mat. Als docente concentreer ik me voornamelijk op ‘gezond’ bewegen met aangepaste correcties. Graag geef ik les in een gezellige familiaire sfeer met een down-to-earth aanpak waar iedereen welkom is. Op de blog deel ik handige tips over yoga, pilates en gezonde voeding.

OOK LEUK OM TE LEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan