Hoe kies ik de juiste YOGA mat?

Yoga

Misschien ben je al een tijdje bezig met yoga of wil je met yoga gaan starten. Maar hoe kies je nu de juiste yoga mat en waar moet je opletten? Wij geven hier alvast onze favorieten. Hierbij letten we op:

  • Duurzame ecologische materialen
  • Vrij van giftige stoffen (PVC matten bevatten veel giftige stoffen en zijn moeilijk afbreekbaar waardoor ze de natuur zwaar belasten. Er zijn tegenwoordig gelukkig ook minder belastende PVC yogamatten. Deze matten zijn meestal voorzien van het Öko-Tex certificaat.)
  • Dikte van de mat
  • Goeie grip van de mat
  • Prijs/ kwaliteit
  • De yogavorm die je wil gaan beoefenen

1. Manduka eKO lite Mat 2-Tone Midnight (180 cm, 2.2 kg, 4 mm dik)

Deze mat gebruiken we zelf ook in onze studio’s. De mat heeft een hele goede grip. Ideaal voor actievere vormen van yoga zoals vinyasa, ashtanga en hot yoga. De dikte is ook prima. De prijs is wel wat hoog maar de mat gaat heel lang mee. Deze yogamatten worden nu ook geproduceerd in Duitsland. Let er wel op dat je de geribbelde versie (zoals op onderstaande foto neemt). Deze vind ik persoonlijk de beste. De Manduka eKO lite mat is milieuvriendelijk en gemaakt van biologisch afbreekbaar rubber. Het natuurlijke rubber is niet geoogst van bomen uit het Amazone gebied. De natuurlijke rubber mat ondersteunt en geeft demping aan je lichaam terwijl je tevens een bijdrage levert aan de bescherming van de planeet. Deze Manduka eko lite kost ongeveer  €74. Je hebt levenslange garantie. Deze mat is vrij van giftige stoffen.

 

2. Yogamatters Eco Rise Yoga Mat (183 cm, 2.3 kg, 3 mm dik)

De Yogamatters eco rise Yoga Mat is ook een zeer goede en duurzame yogamat. De yogamat is milieuvriendelijk en gemaakt van biologisch afbreekbaar rubber. Het natuurlijk rubber is ook duurzaam geoogst. De mat is vrij van gifstoffen en chemicaliën. Ook is ze met natuurlijke stoffen gekleurd. De mat kan voor alle yogavormen gebruikt worden. In het begin kan ze wat naar rubber ruiken maar dit verdwijnt na een tijdje. De mat wordt geproduceerd in Taiwan. Deze eco rise yoga heeft een goede prijs/kwalititeit verhouding. De mat kost €54.

 

3. Namatse Yoga mat (200 cm, 1.3 kg, 3 mm dik)

Namatse is een heel recent merk. Deze yogamat is gewoven en volledig vegan. Deze mat is natuurlijk gekleurd met ayurvedische kruiden. Deze yogamat heeft een iets minder goede grip daarom raad ik je aan om deze  yogamat niet te gebruiken voor de actievere vormen maar WEL voor zachte yoga vormen zoals relax yin yoga, hatha .. ). Het leuke aan de mat is dat ze onderaan over een natuurlijk rubber antislip gedeelte beschikt. Dit is vaak niet het geval bij gewoven yogamatten. Het voordeel is dat deze mat goed blijft liggen tijdens de beoefening van jouw yoga practice. De yogamat bestaat uit 80% organisch katoen en 20% jute. Bij aankoop van de mat krijg je ook een yogatas van organisch katoen. Deze namatse yogamat is wel wat duurder in aankoop en kost €84.99.  De productie gebeurd in Tamil Nadu, India

 

Volgend bericht
Wat is het verschil tussen Yoga en pilates?
Yoga docent

Stephanie van Gorp

Toen ik in aanraking kwam met yoga, voelde ik al snel dat yoga meer was dan wat oefeningen op een mat. Als docente concentreer ik me voornamelijk op ‘gezond’ bewegen met aangepaste correcties. Graag geef ik les in een gezellige familiaire sfeer met een down-to-earth aanpak waar iedereen welkom is. Op de blog deel ik handige tips over yoga, pilates en gezonde voeding.

OOK LEUK OM TE LEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan