Tips voor duurzaam leven

6 Gemakkelijke duurzamere ecologische tips

Duurzaamheid

Als yogaleraren zijn we niet enkel bezig met de connectie tussen lichaam en geest maar kijken we ook naar onze omgeving. Yoga is een levensstijl met respect voor mens, dier en natuur. Daarom willen we je 5 duurzame tips geven die weinig tijd kosten.

1. Koop je groentjes lokaal.

Ze zijn vers, vaak biologisch en ze zijn niet getransporteerd. Daarbovenop eet je meer seizoensgebonden. Misschien heb je wel een lokale zelfoogsttuin in de buurt. In Turnhout heb je alvast de zelfoogst tuin de stadboerderij (Turnhout). Ook een leuk initiatief is voedselteams. Deze kan je over heel België vinden.

2. Denk aan je plastic verbruik.

Bekijk verpakking voedingsmiddelenZo kan je jouw ijskast en voorraadkasten eens ‘onder de loep nemen’ en  kijken welke producten je beter kan aankopen. Kan je voor geen verpakkingsmateriaal kiezen of zo weinig  of een betere keuze maken van verpakkingsmateriaal? Het is niet altijd een gemakkelijke keuze. Onderstaand vind je de relatieve milieu -impact van verpakkingsmateriaal.

3. Wees inventief in je tuin.

Maak van je tuin of terras een oase van besjes, fruit, zwammen en kruiden. Hang een voederkastje/nestkastje/insectenhotel in je tuin en creëer zoveel mogelijk diversiteit . Zaai een wilde bloemenmix voor de bijtjes. Bij natuurpunt vind je daarvoor handige producten.

Kijk ook zeker eens op behaag de kempen. Zo is er onlangs een actie geweest dat je in veel gemeenten een gratis een (fruit) boom kon bestellen. Je krijgt ook tips over ecologisch tuinieren of in welke gemeente je subsidies kan krijgen. Je kan er ook plantgoed bestellen.

Je kan ook oesterzwammen op eigen koffiedik kweken (zwam-it – lokaal bedrijf in Turnhout maar leveren in België en Nederland) of boomstammetjes plaatsen waar shitake’s op groeien (5 jaar oogsten).

4. Start per ruimte

Wil je duurzamer leven. Start per ruimte. Neem bv. eerst de wasruimte onder handen. Daarna de badkamer, keuken. Zo kan je eerst de oude producten opwerken en systematisch en overzichtelijk overschakelen naar duurzamere opties. (we geven je in de toekomt nog tips per ruimte).

5. Laat je auto zoveel mogelijk staan.

Kijk eens of je wagenverbruik kan optimaliseren. Maak 1 of 2 x per week (of minder 😉 ) een toer waar je alles combineert waar je de auto voor nodig hebt. Neem zoveel mogelijk de fiets. Goed voor het milieu en je gezondheid.

6. Beperk je waterverbruik.

Zet een toffe emmer onder je kraan als je je groentjes afwast. Hier kan je later de plantjes drinken mee geven of eens een toilet mee doorspoelen 😉.  Zet een waterton in je tuinhuis of tuin. Verkoop je droogmachine en hang je was ‘old school op’.

In Vlaanderen regent het vaak, toch is er helemaal geen water in overvloed. Zeker grondwater is schaars. Een interessante website is die van VMM. Hier kan je op bekijken hoe het zit met onze waterreserves. Je kan hier ook kijken hoe het zit met ons klimaat en luchtkwaliteit.

Weetje: Een liter warm water kost zelfs 50 keer zoveel energie als een liter koud water. Door minder water te gebruiken, reduceren we dus ook ons energieverbruik en verminderen we onze CO2-voetafdruk. Daarnaast gaat de rekening van de energieleveranciers omlaag.

Vorig bericht
Gezonde wafels met vegan mango – kokos Yoghurt en rood fruit
Volgend bericht
Gevulde zoete aardappel met parelcouscous, paprika, courgette en kruidige haverroom (vegan)
Yoga docent

Stephanie van Gorp

Toen ik in aanraking kwam met yoga, voelde ik al snel dat yoga meer was dan wat oefeningen op een mat. Als docente concentreer ik me voornamelijk op ‘gezond’ bewegen met aangepaste correcties. Graag geef ik les in een gezellige familiaire sfeer met een down-to-earth aanpak waar iedereen welkom is. Op de blog deel ik handige tips over yoga, pilates en gezonde voeding.

OOK LEUK OM TE LEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan